zamknij

Wiadomości

Odkrywamy Wrocław: Modernistyczny pawilon bankietowy przy Wojciecha z Brudzewa

2013-04-28, Autor: Wojciech Prastowski
Dobrze ukryty przed turystami, znany przede wszystkim miłośnikom architektury modernistycznej i słuchaczom dawnej Akademii Medycznej. Przez długi czas mieściła się tam bowiem stołówka studencka, a brać akademicka nazywała ją „Świną” – z racji zaokrąglonych kształtów i rudobrunatnego koloru elewacji.

Obecnie obiekt nie należy już do uczelni, został sprzedany i wyremontowany zgodnie z zaleceniami konserwatorskimi – trwają w nim właśnie prace wykończeniowe, a właściciel szykuje się do otwarcia restauracji. Taka też była pierwotna funkcja tego budynku, bo przed wojną należał on do Stowarzyszenia na rzecz Życia i Leczenia Zgodnego z Naturą i – poza pomieszczeniami administracyjnymi i magazynami sprzętu sportowego – mieścił restaurację, której taras otwierał się w stronę starego koryta Odry.

Reklama

 

Zaprojektowany został w 1929 roku przez Maxa Tauberta zgodnie z duchem projektowania organicznego promowanego przez Hugona Häringa, który w swoim eseju „Wege zur Form” („Droga do formy”) twierdził, że forma architektoniczna powinna wyrastać z otoczenia i funkcji danego budynku. Bliskość rzeki sprowokowała więc architekta do nadania obiektowi kształtów przywołujących na myśl parowy statek wycieczkowy.

 

 

Siedziba stowarzyszenia, która ulokowana byłą przy dawnej Wilhelmsruher Weg (drodze wiodącej w stronę osiedla Zacisze, zwanym wówczas Wilhemlmsruh – „Zacisze Wilhelma”) przy granicy Parku Szczytnickiego, stanowiła cześć większego założenia rekreacyjnego, które obejmowało również tereny przeznaczone do jazdy rowerem, boiska, bieżnie, korty oraz kąpieliska i baseny pływackie (osobne dla kobiet i mężczyzn) urządzone w korycie rzeki.

 

Sam budynek składał się z trzech części – front stanowiła dwukondygnacyjna część administracyjna na planie prostokąta, w części środkowej mieściła się restauracja na planie wrzeciona (z zaokrąglonymi krańcami), a z tyłu znajdował się zadaszony taras wysunięty w stronę Odry. Budynek częściowo murowany, częściowo w konstrukcji drewnianej, o płaskim dachu z charakterystycznymi dla lat 20. XX wieku pasmowo ułożonymi oknami – co szczególnie widoczne jest na jego zaokrąglonych krańcach, których ostre zwieńczenie zdobią okna narożne.

 

Obiekt ten jest bardzo charakterystyczny dla awangardowej architektury z tego okresu – nawiązuje do budynków prezentowanych w ramach wystawy WuWA, o której pisaliśmy w pierwszym odcinku naszego cyklu. Jego wizerunek zdobi nawet okładkę publikacji zatytułowanej „Breslau / Wrocław. Przewodnik po architekturze modernistycznej” autorstwa Konstanze BeelitzNicolasa Forstera.

 

Powojenne losy tego obiektu nie pozwalały na odkrywanie elegancji jego formy – nieudolne remonty i rozbudowy oraz niewłaściwe malowanie psuły odbiór tego wyjątkowego dzieła architektonicznego. Dziś zarówno wnętrza jak i charakterystyczne elewacje (licowane drewnianą okładziną) wyglądają już dużo lepiej, a brak przybudówki zaburzającej symetrię bryły, umożliwia podziwianie oryginalnego zamysłu architekta.

 

Jeśli remont okaże się sukcesem, a przywrócona funkcja obiektu będzie dla niego autentyczną rewitalizacją, to Wrocław wzbogaci się o kolejną wyremontowaną ikonę modernizmu, którą będzie można się chwalić.


Przedwojenne zdjęcie lotnicze
Pawilon znajduje się w lewym górnym rogu, na pierwszym planie Most Szczytnicki.
Przedwojenne zdjęcie lotnicze ze zbiorów Wratislaviae Amici

 

----------------

 

W cyklu Odkrywamy Wrocław pisaliśmy o miejscach takich jak: WUWA, Arsenał, Uniwersytet Wrocławski, Ogród Botaniczny, nasyp kolejowy przy ul. Bogusławskiego i Nasypowej, Ogród Japoński, nasz własny plac Gwiazdy, o pomyśle budowy wieżowców zamiast Sukiennic w Rynku, legendarnych barach mlecznych, kampusie Politechniki, wzgórzu Bendera, Poltegorze, trzech wrocławskich lotniskach, o ulicy Szewskiej, początkach miasta, wrocławskim Manhattanie, ogrodach Ossolineum, młynie św. Klary, Solpolu... i wielu, wielu innych.

 

Wszystkie teksty z naszego cyklu znajdziecie w specjalnej zakładce.

 

Zapraszamy Was do współpracy przy jego tworzeniu. Piszcie do nas maile z propozycjami miejsc.

Oceń publikację: + 1 + 8 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (3):
  • ~Sławek 2013-04-29 15:48:12

    Artykuł jak zawsze ciekawy i precyzyjny. A może w tym cyklu autor mógłby napisać coś o Brochowie? Bo o tym osiedlu jeszcze chyba w cyklu "Odkrywamy Wrocław" żadnego artykułu nie było.

    0 0
  • ~konserwator 2013-06-15 19:55:44

    Realizacja rewitalizacji ma zapewne swojego autora to biuro Creoproject z Wrocławia z głównym projektantem Bartkiem Żmudą
    To kolejna dobra realizacja tego biura.

    0 0
  • ~Jacek Czajka 2017-03-19 22:15:34

    Panie Wojtku obiekt nadal należy do Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Obecnie remontowany - jest ważnym elementem projektu pn. " Dolina Czarnej Wody - Sztuka Mądrego Życia" nad którym prace rozpoczęły dwie wrocławskie uczelnie : Uniwersytet Medyczny i Uniwersytet Przyrodniczy

    0 0

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu www.tuwroclaw.com nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert TuWrocław

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera www.tuwroclaw.com i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy prowadzenie remontów wrocławskich ulic w porze nocnej to dobry pomysł?




Oddanych głosów: 55