zamknij

Biznes

Wrocławski loft nominowany za beton, metal i huśtawki

2017-02-11, Autor: red.

Beton na ścianach, metal na podłodze, huśtawka zamontowana pod sufitem. Między innymi za te elementy wrocławski loft Nowa Papiernia został nominowany w prestiżowym polskim plebiscycie architektonicznym. Wrocławska inwestycja o nagrodę powalczy z blisko 150 innymi projektami.

Plebiscyt Polskie Wnętrze 2016 organizowany jest przez grupę Sztuka Architektury. Redakcje trzech popularnych wortali architektonicznych zebrały informacje o najciekawszych projektach publicznych i prywatnych zrealizowanych w 2016 roku. Tym razem nominowanych jest blisko 150 kandydatów podzielonych na trzy główne kategorie: architektura, wnętrza i krajobraz. Wśród wyróżnionych projektów w kategorii wnętrze prywatne znalazł się wrocławski loft Nowej Papierni autorstwa architekt Małgorzaty Chabzdy.

Reklama

- To dla mnie bardzo ważne wyróżnienie i motywacja do dalszego rozwoju – mówi autorka projektu. - Nowa Papiernia ustanowiła nowy standard umiejętnego łączenia odważnej, nowoczesnej formy z klimatem XIX-wiecznej fabryki papieru. Cieszymy się, że dostrzegli to eksperci Sztuki Architektury, których podsumowanie jest najbardziej obszernym i systematycznym tego typu wydarzeniem na polskim rynku – dodaje Małgorzata Chabzdy.

Tradycyjnie już laureaci konkursu wybrani zostaną dwutorowo: wśród nich będą faworyci publiczności głosującej za pośrednictwem internetu oraz zwycięzcy wskazani przez profesjonalne jury.

Za co nominowana została Nowa Papiernia? - Projekt zakładał wyeksponowanie historycznej XIX-wiecznej cegły i połączenie jej z nowoczesnymi materiałami - głównie betonem, szkłem i stalą. Starannie zaprojektowane wnętrza urzekają estetyką, są przy tym jednak bardzo praktyczne, co stało się możliwe dzięki wykorzystaniu nieprzeciętnej wysokości loftu – tłumaczy projektantka.

W przestrzeni dziennej pierwszoplanową rolę odgrywa antresola, która pełni funkcję przytulnej sypialni i wygodnego, domowego biura. Na górę prowadzą blaszane schody, pod którymi „ukryto” szafy. Podłoga antresoli częściowo została wykonana z dużych tafli szkła. Dzięki rezygnacji z tradycyjnej podłogi/sufitu udało się uzyskać efekt lekkości. Całość roznosi się nad łazienką oraz funkcjonalną kuchnią. W tej pierwszej klimat industrialny wprowadzono za pomocą metalowych ścian i podłogi. Z kolei w kuchni ponownie pojawia się szkło. Jadalnia łączy się z salonem, który został zaprojektowany jako przestrzeń do relaksu. W centrum znajduje się duża miękka sofa, a na ścianie powieszono telewizor. Pofabryczny klimat potęgują architektoniczne detale, na przykład stropy, duże okna, industrialne lampy. Równoważą go jednak dodatki – huśtawka zamontowana pod sufitem czy poduszki lewitujące na ścianie.

Nowa Papiernia była wielokrotnie nagradzana, zarówno za swoją wyjątkową architekturę, jak
i za rewitalizację dawnych zabudowań czy standard realizacji inwestycji. Projekt opracowany przez wrocławskie biuro AP Szczepaniak oceniono jako Najlepsza Architekturę Budynku Wielorodzinnego w prestiżowym konkursie International Property Awards w 2014 roku. Nowa Papiernia została także doceniona przez Polski Związek Firm Deweloperskich, który określił inwestycję jako „Najlepszy Projekt Mieszkaniowy 2012-2015”. Dwa razy z rzędu (w 2013 i 2014 roku) Nową Papiernię wyróżniono tytułem QI Product, konkursie, który odbywa się między innymi pod patronatem Ministerstwa Gospodarki.

Zobacz galerię

Oceń publikację: + 1 + 1 - 1 - 2

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu www.tuwroclaw.com nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert TuWrocław

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera www.tuwroclaw.com i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy będziesz korzystać z Centrum Innowacji dla Kultury i Edukacji w przejściu Świdnickim?




Oddanych głosów: 44