zamknij

Biznes

Nowy biurowiec z elewacją z koszy gabionowych wypełnionych kostką granitową

2012-12-07, Autor: jg
Elewacja budynku z koszy gabionowych wypełnionych kostką granitową - taką niecodzienną technikę zastosowano w oddanym właśnie do użytku biurowcu na osiedlu Kowale. W budynku, który został przebudowany z funkcji mieszkalnej na biurową będzie siedziba Volvo.

Reklama

Przy ul. Włodarskiej we Wrocławiu został otwarty nowy budynek biurowy firmy Volvo. Kontrakt, o wartości 6,8 mln zł netto, został zrealizowany przez Skanska w niespełna 10 miesięcy.

- Naszym zadaniem była przebudowa istniejącego budynku mieszkalnego z początku XX wieku - mówi Agnieszka Tarnawa, Menadżer Projektu, Skanska. – Budynek ten został zaadoptowany na pomieszczenia biurowe dla firmy Volvo. Zwiększyliśmy wysokość II piętra i dobudowaliśmy nową część obiektu – dodaje.

>Zobacz galerię zdjęć gotowego biurowca.

Budynek zyskał reprezentacyjne wejście z granitowymi schodami, prowadzącymi przez podcień do holu głównego z recepcją, pomieszczenia przeznaczone do spotkań, tzw. „quiet room” oraz biura. Piwnice mieszczą trzy sale konferencyjne wraz z zapleczem sanitarnym. Budynek posiada windę i został tak zaprojektowany, aby zapewnić osobom niepełnosprawnym niezbędne warunki do bezproblemowego korzystania z jego pomieszczeń.



Ciekawym rozwiązaniem architektonicznym jest elewacja budynku z koszy gabionowych wypełnionych kostką granitową. Jest to unikatowe rozwiązanie w skali kraju. Wyjątkowe jest to, że z koszy, używanych zwykle do budowy murów oporowych, wykonana została elewacja z oknami i obróbkami – zaznacza Agnieszka Tarnawa.

Do powieszenia stalowych koszy na budynku Volvo użyto 5 tys. wklejanych kotew stalowych oraz ponad 3,5 tys. śrub. Na żelbetowych ścianach nowej części budynku umocowano blisko 90 ton kamienia i 10 ton stali. – Niecodziennym rozwiązaniem było również obniżenie istniejącej posadzki piwnicy o ponad 1 m w gruntach w stanie luźnym – opowiada Marcin Endel-Ragis, kierownik budowy.

- Dzięki temu budynek zyskał dodatkowe pomieszczenia na sale konferencyjne. Wykonaliśmy to metodą iniekcji strumieniowej. Powstałe kolumny z cemento-gruntu utworzyły palisadę pod istniejącymi ścianami fundamentowymi. Wtedy dopiero wybraliśmy grunt. Podczas tych prac zużyliśmy około 500 ton cementu – wylicza kierownik budowy.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu www.tuwroclaw.com nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert TuWrocław

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera www.tuwroclaw.com i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Na którym miejscu twoim zdaniem Betard Sparta zakończy sezon zasadniczy PGE Ekstraligi?






Oddanych głosów: 195