zamknij

Wiadomości

WUWA będzie zaznaczona na czerwono. Perła architektury odzyska blask

2011-09-27, Autor: Bartłomiej Knapik
Nieodkrytej perły Wrocławia nie pomylicie z niczym innym - bo będzie oznaczona na czerwono. Tak to sobie wymyślili Dariusz Sirojć i Krzysztof Szkółka z Biura Projektowego BASIS, którzy wygrali konkurs na to, jak odnowić osiedle WUWA. Zobacz co wymyślili.
Był rok 1929. Do Wrocławia zaprosiliśmy najlepszych architektów, żeby zaprojektowali każdy po jednym domu, na nowym osiedlu, które będzie pokazywać, jak zmieniło się budownictwo. Efekt prac to wystawa „Mieszkanie i miejsce pracy” - osiedle zwane WUWA, obowiązkowy przystanek każdego architekta, który odwiedza nasze miasto.

Dawna WUWA przetrwała jako założenie urbanistyczne, jednak jej poszczególne elementy składowe nie są w najlepszej kondycji. Niektóre budynki były wielokrotnie przerabiane. Część zniknęła całkowicie, a między nimi powstały inne. Jednak ma nadal w sobie potencjał i nawet to, co z niej do dziś przetrwało budzi zachwyt architektów z całego świata.

Między innymi dlatego architektom udało się przekonać władze miasta do renowacji tego założenia. Drugim krokiem (pierwszym było przekazanie terenu po spalonym przedszkolu Izbie Architektów o czym niżej) jest konkurs na opracowanie koncepcji urbanistyczno-architektonicznej zagospodarowania obszaru dawnej wystawy WUWA.



Konkurs wygrało Biuro Projektowe BASIS, bo to ono pokazało najlepszy sposób na to, jak odnowić przestrzenie publiczne obszaru dawnej wystawy.

Co wymyślili wrocławscy architekci Dariusz SirojćKrzysztof Szkółka? „Ideą na przywrócenie zainteresowania tym szczególnym miejscem we Wrocławiu jest nadanie mu tożsamości. Poprzez oznakowanie, opisanie - ideowe doczepienie metki - chcielibyśmy zwrócić uwagę na to, że w tym miejscu wydarzyło się coś naprawdę istotnego, a budynki dookoła to część tego wydarzenia” - piszą wrocławianie.

„Jako ideową metkę chcielibyśmy wykorzystać to czego w tej przestrzeni bardzo brakuje, czyli ławkę. Przeobraziliśmy więc typową ławkę w "ławę" na której wyłożone są ciekawe informacje o miejscu w którym właśnie się znajdujemy. Oprócz więc tego, że mielibyśmy gdzie usiąść, mielibyśmy również szansę na dokonanie pewnego odkrycia związanego z budynkiem obok którego możliwe, że przechodziliśmy wielokrotnie nie dostrzegając jego wyjątkowości.”



„W poszukiwaniu inspiracji natrafiliśmy na archiwalne plakaty reklamujące ówczesną WUWĘ. Czerwone grafiki przykuwały uwagę i w pełni oddawały charakter tamtego czasu. Aby wzmocnić efekt identyfikacji w naszym projekcie zdecydowaliśmy się na nawiązanie kolorem elementów zagospodarowania (ław-metek) do czerwieni właśnie tych plakatów.”




Czerwone pawilony Bernarda Tschumiego w Parc de la Villette w Paryżu to nie tylko punkty orientacji na rozległym terenie parku , ale także pretekst do spaceru od punktu do punktu. Chęć odkrycia co kryje kolejny czerwony punkt na horyzoncie jest duża, co w zaplanowany sposób generuje ruch na terenie parku.




Idea oznaczenia charakterystycznymi czerwonymi elementami zagospodarowania terenu WUWY wyznaczać ma podobnej cele - prowadzić, naprowadzać, wciągać w przestrzenie, które obecnie są nieeksplorowane, wyznaczać zasadę ruchu."



Przypomnijmy, że pierwszym krokiem do restauracji osiedla WUWA było przekazanie Izbie Architektów terenu po spalonym przedszkolu z przeznaczeniem na jego odbudowę. W odbudowanym budynku ma się znaleźć siedziba izby.

Historia tego obiektu nie przynosi nam chluby. W marcu 2006 roku miasto sprzedało je czterem prywatnym osobom. Wystarczyły trzy miesiące, by przedszkole zamieniło się w wysypisko śmieci i noclegownię bezdomnych. Konserwatorzy próbowali wpisać je do rejestru zabytków (do dziś wielu dziwi dlaczego dopiero wtedy), ale wszystko na próżno. W nocy z 6 na 7 lipca 2006 roku przedszkole spłonęło.
Strażacy podejrzewali podpalenie, bo ogień wybuchł z wielką siłą. To co się działo potem podsycało tylko podejrzenie podpalenia: do Departamentu Architektury wpłynął wniosek o wydanie warunków zabudowy dla czterokondygnacyjnego domu mieszkalnego.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (12):
  • ~dfgfdg 2011-09-27 08:16:27

    Bardzo dobry pomysł. Ale... kto za to zapłaci?

    0 0
  • ~ 2011-09-27 08:22:08

    Nareszcie!

    0 0
  • ~bobasmw 2011-09-27 11:47:02

    Bardzo sie cieszę że będzie ta rewitalizacja. Większość życia tam spędziłem i mogę potwierdzić wielką magię tego miejsca. Trzymam kciuki za powodzenie projektu!

    0 0
  • ~Daga 2011-09-27 13:12:22

    Brawo dla arch. Filipa Kozaka! :)))

    0 0
  • ~ 2011-09-27 21:06:57

    Rewitalizacja Wuwy jest warta każdych pieniędzy a koszt projektu również na pewno był brany pod uwagę przy wyborze I miejsca. Wuwa powinna być wizytówką Wrocławia bo to Nasza historia, do tego taka, którą powinniśmy się szczycić.

    Jest to również inwestycja na przyszłość i sprowadzi jeszcze więcej turystów, którzy zostawią we Wrocławiu swoje pieniądze dając nam kapitał na dalszy rozwój.
    Także w Wuwę warto zainwestować!

    0 0
  • ~ivn 2011-09-27 21:50:37

    fajne, czekam żeby zobaczyć na żywo :)

    0 0
  • ~ 2011-09-28 08:35:19

    dobrze marzyciele- pokażcie źródło finansowania bo branie kasy z miejskiego mieszka byłoby kolejnym szczytem ignorancji wobec realnych problemów miasta..............................

    0 0
  • ~ 2011-09-28 15:34:19

    Wybrana praca "na oko" wygląda bdb (nie zagłębiając się w szczegóły), ale łamie zapisy MPZP oraz regulaminu konkursowego.

    0 0
  • ~ 2011-09-28 15:37:05

    Nie jest to odosobniony przypadek, że we wrocławskich konkursach wygrywają prace nie spełniające podstawowych wymogów.Prac, jak widać, sąd konkursowy nie sprawdza pod tym kątem. Zastanowić się należy zatem czemu służą sądy konkursowe i jakie są ich zadania?

    0 0
  • ~Zizzi 2011-09-29 08:20:11

    Będą malować na czerwono?????? Hehe - a czy wie o tych czerwonościach Pani Konserwator Zabytków??? Oraz może właściciele obiektów??? Ciekawe tylko nie przystające do obiektów jakby nie było zabytkowych - robimy kolejne "show" zamiast dobrej roboty.

    0 0
  • ~Wuwer 2012-01-28 11:27:36

    Wszystko pięknie, tylko czy ktoś pomyślał o mieszkańcach? Z tego, co widzę, sąsiedzi mojego budynku zamienią się w małpy w klatce, które każdy o każdej porze będzie mógł sobie obejrzeć. W tej chwili resztkę intymności zapewnia pas zieleni - a co później? Będzie nas wszystkich widać już z okien tramwaju, nie wspominając o pielgrzymkach turystów. I jeszcze jeden drobiazg: moja rodzina ma dwa samochody. Co na to Panowie architekci?? Inni sąsiedzi zostaną pozbawieni garażu. Mamy parkować w piwnicy? Pomyślcie o tym, ponieważ już zaczynam się zastanawiać nad formą protestu ....

    1 0
  • ~Wuwer 2012-01-28 11:34:05

    PS. Projektowany parking jest o połowę za mały. Jak zabierzecie auta z wyburzonych garaży, dodacie wszystkie, które stoją wokół akademika oraz budynkach Tramwajowa 2 oraz 2a - będzie problem. Chyba, że miasto zafunduje mi abonament mandatowy ;-)

    2 0

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu www.tuwroclaw.com nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert TuWrocław

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera www.tuwroclaw.com i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Robisz zakupy w Black Friday?





Oddanych głosów: 202