Sport

Zamiast zabłoconego skweru będzie park z siłownią, stolikami do gier i budkami dla ptaków

2016-04-23, Autor: Tomek Matejuk
Urzędnicy po raz drugi szukają firmy, która zajmie się zagospodarowaniem skweru przy zbiegu ulicy Skwierzyńskiej i Lubuskiej - to jeden z projektów, który wygrał we Wrocławskim Budżecie Obywatelskim w 2014 roku. Pojawi się tam m.in. siłownia terenowa, stoliki do gier, a także poidełka i budki dla ptaków.

Reklama

Park Szeli to projekt w ramach Wrocławskiego Budżetu Obywatelskiego, który w 2014 roku wybrano do realizacji. Zakłada on stworzenie terenu rekreacyjnego w trójkącie ulicy Zaporoskiej, Skwierzyńskiej i Lubuskiej.

 

- Problem niebezpiecznych, brudnych, ciemnych, zabłoconych skwerów można rozwiązać. W tej lokalizacji brakuje terenów zieleni do wypoczynku i rekreacji. Projekt przewiduje posadzenie roślin ozdobnych, wielobarwnych i zimozielonych, położenie nowej nawierzchni z lokalizacją urządzeń sportowych, oświetlenie atrakcyjnymi parkowymi latarniami, ustawienie ławek i siedzisk, koszy na odpadki i psich pakietów, stojaków rowerowych, domków i poideł dla ptaków - wyliczają autorzy projektu.

 

 

Na początku roku Zarząd Zieleni Miejskiej ogłosił przetarg na wykonanie pierwszego etapu inwestycji. W marcu postępowanie jednak unieważniono, bo cena najkorzystniejszej oferty (prawie 396 tys. złotych) przewyższała kwotę przewidzianą na realizację tego zamówienia (nieco ponad 307 tys. złotych).

 

Teraz ogłoszono ponowny przetarg.

 

Pierwszy etap całego przedsięwzięcia obejmuje skwer pomiędzy budynkiem mieszkalnym a ulicą Lubuską i Skwierzyńską. Teren zostanie zagospodarowany, pojawi się nowa nawierzchnia, siłownia terenowa, stolik do gry w szachy, ławki, oświetlenie terenu, kosze na śmieci, poidełko, karmnik czy budki dla ptaków.

 

Zamontowana zostanie też wykonana ze stali forma przestrzenna symbolizująca ptaki wzbijające się do lotu, powstanie także rabata zieleni, wygrodzona podniesionym krawężnikiem ze stali cortenowskiej. Rabata - ze skupiskiem drzew i krzewów - ma stanowić ptasią ostoję.

 

- Od strony budynku mieszkalnego na ścieżce wejściowej na teren skweru zaprojektowano pergolę ze stali cortenowskiej oraz ozdobne poidełko dla ptaków w formie misy na postumencie ze sztucznego kamienia - tłumaczą autorzy dokumentacji projektowej.

 

Na wszystkie prace wyłoniony w przetargu wykonawca będzie miał czas do 30 września 2016 roku.
Oceń publikację: + 1 + 5 - 1 - 1

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu www.tuwroclaw.com nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Najczęściej czytane

Alert TuWrocław

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera www.tuwroclaw.com i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy na zachodzie Wrocławia potrzeba więcej policjantów?




Oddanych głosów: 102