zamknij

Biznes

Basen portowy w Porcie Popowice w nowej odsłonie. Jest już koncepcja przebudowy

2019-12-24, Autor: mgo

W rok po wyburzeniu silosów w Porcie Popowice, inwestorzy Vantage Development i Rank Progres ogłosili wyniki konkursu architektonicznego na projekt basenu portowego oraz zagospodarowania terenu wokół niego. Najlepszą koncepcję zaproponowała Pracownia AiS Andrzej Poniewierka i Witold Śliwa. 

Od momentu rozpoczęcia inwestycji w 2018 roku, teren Portu Popowice konsekwetnie się zmienia. Pierwszy z budynków jest już gotowy, a klienci dostaną klucze do swoich mieszkań. Teren wokół niego jest w pełni zagospodarowany - powstały miejsca parkingowe, ścieżki rowerowe i zieleń. Na początku grudnia otwarta została również stacja Wrocławskiego Roweru Miejskiego przy Porcie Popowice, sponsorowana przez Vantage Development. 

Reklama

Pozostałe dwa budynki w ramach pierwszego etapu inwestycji są na zaawansowanych etapach budowy, a ich oddanie do użytku zaplanowane jest na trzeci kwartał 2020 roku. Jednocześnie deweloperzy przygotowują się do rozpoczęcia prac, związanych z zagospodarowaniem terenu wokół basenu portowego. W ramach rozstrzygniętego właśnie konkursu nagrodzono pracownie AiS (I miejsce), PORT (II miejsce) oraz WXCA (III miejsce).

Zadaniem uczestników konkursu było zaproponowanie koncepcji, maksymalnie wykorzystującej potencjał, jaki daje teren dawnego basenu portowego. Kiedyś służył on jako miejsce przeładunku kruszyw, a teraz ma stać się nowym centrum rekreacji dla zachodniej części miasta.

Rozwiązania zaproponowane przez architektów pozwalają na korzystanie z projektowanej przestrzeni na wielu poziomach w stosunku do lustra wody. Projektanci zaproponowali m.in. pomosty pływające, tworzące pasaż na poziomie rzeki. Mogą one być wykorzystywane zarówno jako infrastruktura dla żaglówek i łodzi, jak i miejsce spotkań wraz z usługami gastronomicznymi. 

- Postawiliśmy sobie za cel zaprojektowanie przestrzeni publicznej, odpornej na wyzwania związane ze zmianami klimatu - podkreśla architekt Witold Śliwa z wrocławskiej pracowni AiS.

Architekci zaprojektowali rozwiązania, sprzyjające retencji wody na terenie inwestycji, oraz zielony dach nad parkingiem rowerowym, zielone nabrzeże w formie kaskadowego ogrodu deszczowego, błękitno-zielone place, niwelujące efekt miejskich wysp ciepła między budynkami, a także kompozycje z zieleni wysokiej i niskiej.  W sąsiedztwie basenu portowego nadano priorytet ruchowi pieszemu oraz rowerowemu, aby wypoczynek nad brzegiem Odry był jeszcze przyjemniejszy.

Na podstawie koncepcji, zaproponowanej przez zwycięską pracownię, zostanie przygotowany projekt wykonawczy, które następnie zrealizuje generalny wykonawca, wybrany do tego zadania. Inwestorzy nie podają jeszcze dokładnej daty realizacji projektu, jednak można się spodziewać, że nastąpi to w ciągu najbliższych kilku lat.

Oceń publikację: + 1 + 16 - 1 - 8

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu www.tuwroclaw.com nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert TuWrocław

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera www.tuwroclaw.com i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czyje imię powinien nosić jeden z wrocławskich stadionów?





Oddanych głosów: 141